Pierogi z ciasta francuskiego są idealne na obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, oprócz tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wewnątrz mają dużo warzyw, a przyprawa maggi (w której zamarynowane jest mięso) nadaje im jeszcze bardziej niepowtarzalnego smaku. Polecam!
Martyna
- 3 blaty ciasta francuskiego
- warzywna mieszanka chińska (mrożonka)
- dwie papryki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki maggi
- jedna średnia cebula
- pieprz, sól do smaku
Pierś pokrojoną w kostkę zamarynować w maggi na około 2 godziny. Pieczarki, cebulę, paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć każde z osobna, następnie warzywa z mieszanki chińskiej, i zamarynowaną pierś z kurczaka również usmażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pieprz, sól. Każdy blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów, następnie na każdy z nich wykładać około łyżkę farszu. Składać w trójkąty jak na zdjęciu. Pierogi piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 średnie ząbki czosnku
- 0,5 szklanki majonezu
- bazylia
- 1-2 łyżki mleka
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki ketchupu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- tymianek
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Smacznego! :)
Jakie to proste :)) już mam pomysł na jutrzejszy obiad :))
OdpowiedzUsuńach zjadłabym takie pierożki...; )
OdpowiedzUsuńmniam, takie pierożki są genialny pomysłem właśnie na obiad! Wielbię;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie w przygotowaniu, a smak, mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszności - uwielbiam ciasto francuskie na wytrawnie ;) I bardzo ładne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRobię takie przekąski, ale z szynką i serem bądź oliwką i serem pleśniowym. Wycinam małe kwadrat. Twój przepis jest bogatszy :) Chyba czas coś zmienić w moim :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń