Z wielkiej ochoty na coś słodkiego i kilku składników, które posiadałam w domu, narodziły się wspaniałe, wilgotne muffiny piernikowe. Odrobina przyprawy do piernika i miodu nadała zwykłemu ciastu niezwykłego aromatu. Idealna rzecz dla fanów piernika.
Martyna
Składniki (na 12 muffinek):- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- pół opakowania przyprawy do piernika
- ok. 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić maślanką)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 jajko
Do roztrzepanego jajka dodajemy miód, jogurt, olej. Suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy do pozostałych. Blachę do muffin wykładamy papilotkami i nalewamy ciasto do połowy formy. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Dziękuję bardzo za komentarz :D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie muffinki :D
Właśnie piję kawę i zachciało mi się czegoś słodkiego. O piernikowych muffinach słyszę po raz pierwszy. Z chęcią wypróbuję przepis :). Pozdrawiam i obserwuję!
OdpowiedzUsuńpychota, moje smaki!
OdpowiedzUsuń25 minut w jakiej temperaturze ? :))
OdpowiedzUsuń