12 marca 2013

Muffiny piernikowe

                               
Z wielkiej ochoty na coś słodkiego i kilku składników, które posiadałam w domu, narodziły się wspaniałe, wilgotne muffiny piernikowe. Odrobina  przyprawy do piernika i miodu nadała zwykłemu ciastu niezwykłego aromatu. Idealna rzecz dla fanów piernika. 
Martyna

Składniki (na 12 muffinek):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • pół opakowania przyprawy do piernika
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (można zastąpić maślanką)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli 
  • 1 jajko
Do roztrzepanego jajka dodajemy miód, jogurt, olej. Suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko, a następnie dodajemy do pozostałych. Blachę do muffin wykładamy papilotkami i nalewamy ciasto do połowy formy. Pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Dziękuję bardzo za komentarz :D
    Ale bym zjadła takie muffinki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piję kawę i zachciało mi się czegoś słodkiego. O piernikowych muffinach słyszę po raz pierwszy. Z chęcią wypróbuję przepis :). Pozdrawiam i obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. 25 minut w jakiej temperaturze ? :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...