Odpowiednio przygotowane są bardzo smaczne i delikatne. Idealne ciasto naleśnikowe powinno "odpocząć" w lodówce ok. 2,5 - 3 godziny, ale jeśli przygotowujecie szybki obiad, 15 minut wystarczy. Poza tym pasują do każdego nadzienia - ja przygotowałam je z białym serem. ;)
Karola
Składniki na ok. 12-15 naleśników:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki
- 3 jajka
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Odstawić do lodówki.
- 1 żółtko
- 10 dag sera białego
- 2 łyżeczki cukru
Ser zgnieść widelcem lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i żółtko i dokładnie ugnieść.
Kocham naleśniki. Mogłabym je jeść codziennie pod różną postacią :) Ale nie jem... bo tuczą :( a zapach smażenia unosi się w całym mieszkaniu - mam otwartą kuchnię. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja mam tak z pierogami:)))
Usuńhahaha, a ja i z jednym i drugim... :D ale na szczęście nie robię ich zbyt często ;)
UsuńKarola