Dziś przepis na ciasto gruszkowe. Kruchy spód, kremowa nutella, sprężysta gruszka i pyszny krem cytrynowy to jak widać idealny zestaw. Zdecydowanie ulubione ciasto mojej mamy, na które przepis znalazłam bardzo dawno temu w małej gazetce z recepturami na ciasta owocowe. Mmmm.... pycha!
Martyna
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na krem cytrynowy:
- 370 g jogurtu naturalnego
- 0,5 l śmietany 30 lub 36 % (ja zdecydowanie polecam 36%)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok z jednej średniej cytryny
- 5 lub 6 łyżeczek żelatyny
Oprócz tego potrzebujemy:
- 900 g gruszek*
- 300 g nutelli
- czekolada do dekoracji
Ciasto: podane składniki zagniatamy. Wkładamy na godzinę lub troszkę dłużej do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C.
Upieczone ciasto studzimy, smarujemy nutellą, następnie wykładamy gruszki.
Krem: żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki wrzącej wody. Po wystudzeniu (nie może zastygnąć całkowicie) wolnym strumieniem łączymy z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z jogurtem. Tężejący krem wylewamy na gruszki i dekorujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce (w lodówce spód do ciasta stanie się twardy ale według mnie taki jest najlepszy).
Smacznego! :)
*w pierwotnym przepisie jest dużo mniej gruszek, jednak ja uważam, że to stanowczo za mało. Użyłam dwóch dużych opakowań gruszek w puszce, ale można również wykorzystać świeże.
wczoraj kupiłam nowy słoik nutelli, wiec kto wie, kto wie :)))
OdpowiedzUsuńAle mam ślinotok! Uwielbiam gruszki a ta pianka na nich wygląda dekadencko!!!
OdpowiedzUsuńBoskie te ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. A mój mąż uwielbia gruszki. Gdy tylko będzie okazja ( o ile nie zapomnę) skorzystam z Twojego przepisu. Ciasto jest bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealna kompozycja słodkiej nutelli i kwaskowatego kremu jogurtowo-cytrynowego. Te dwie części ciasta w połączeniu są idealne i nie za słodkie :D
UsuńPrzytyłam od samego oglądania, takie pyszności! Obserwuję z pełnym brzuchem!
OdpowiedzUsuń