6 kwietnia 2013

Gruszkowe


Dziś przepis na ciasto gruszkowe. Kruchy spód, kremowa nutella, sprężysta gruszka i pyszny krem cytrynowy to jak widać idealny zestaw. Zdecydowanie ulubione ciasto mojej mamy, na które przepis znalazłam bardzo dawno temu  w małej gazetce z recepturami na ciasta owocowe. Mmmm.... pycha!
Martyna

Składniki na ciasto: 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła 
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na krem cytrynowy:
  • 370 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 l śmietany 30 lub 36 % (ja zdecydowanie polecam 36%)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z jednej średniej cytryny
  • 5 lub 6 łyżeczek żelatyny 
Oprócz tego potrzebujemy:
  • 900 g gruszek*
  • 300 g nutelli
  • czekolada do dekoracji
Ciasto: podane składniki zagniatamy. Wkładamy na godzinę lub troszkę dłużej do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200°C.

Upieczone ciasto studzimy, smarujemy nutellą, następnie wykładamy gruszki.


Krem: żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki wrzącej wody. Po wystudzeniu (nie może zastygnąć całkowicie) wolnym strumieniem łączymy z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z jogurtem. Tężejący krem wylewamy na gruszki i dekorujemy startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce (w lodówce spód do ciasta stanie się twardy ale według mnie taki jest najlepszy).

Smacznego! :)

*w pierwotnym przepisie jest dużo mniej gruszek, jednak ja uważam, że to stanowczo za mało. Użyłam dwóch dużych opakowań gruszek w puszce, ale można również wykorzystać świeże. 



6 komentarzy:

  1. wczoraj kupiłam nowy słoik nutelli, wiec kto wie, kto wie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mam ślinotok! Uwielbiam gruszki a ta pianka na nich wygląda dekadencko!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda. A mój mąż uwielbia gruszki. Gdy tylko będzie okazja ( o ile nie zapomnę) skorzystam z Twojego przepisu. Ciasto jest bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie idealna kompozycja słodkiej nutelli i kwaskowatego kremu jogurtowo-cytrynowego. Te dwie części ciasta w połączeniu są idealne i nie za słodkie :D

      Usuń
  4. Przytyłam od samego oglądania, takie pyszności! Obserwuję z pełnym brzuchem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...