27 maja 2013

Pierogi z ciasta francuskiego


Pierogi z ciasta francuskiego są idealne na obiad czy spotkanie z przyjaciółmi, oprócz tego bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wewnątrz mają dużo warzyw, a przyprawa maggi (w której zamarynowane jest mięso) nadaje im jeszcze bardziej niepowtarzalnego smaku. Polecam!
Martyna

Składniki:
  • 3 blaty ciasta francuskiego
  • warzywna mieszanka chińska (mrożonka)
  • dwie papryki
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 3 łyżki maggi 
  • jedna średnia cebula
  • pieprz, sól do smaku



Pierś pokrojoną w kostkę zamarynować w maggi na około 2 godziny. Pieczarki, cebulę, paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć każde z osobna, następnie  warzywa z mieszanki chińskiej, i zamarynowaną pierś z kurczaka również usmażyć na patelni. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pieprz, sól. Każdy blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów, następnie na każdy z nich wykładać około łyżkę farszu. Składać w trójkąty jak na zdjęciu. Pierogi piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Składniki na sos czosnkowy:
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki majonezu
  • bazylia
  • 1-2 łyżki mleka
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • tymianek
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego! :)


7 komentarzy:

  1. Jakie to proste :)) już mam pomysł na jutrzejszy obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ach zjadłabym takie pierożki...; )

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, takie pierożki są genialny pomysłem właśnie na obiad! Wielbię;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności - uwielbiam ciasto francuskie na wytrawnie ;) I bardzo ładne zdjęcia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie przekąski, ale z szynką i serem bądź oliwką i serem pleśniowym. Wycinam małe kwadrat. Twój przepis jest bogatszy :) Chyba czas coś zmienić w moim :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...