14 czerwca 2013

Tarta z truskawkami


No i przyszedł długo oczekiwany sezon na truskawki. Te pyszne, słodkie owoce dziś znalazły zastosowanie w mojej ulubionej klasycznej tarcie. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, a w dodatku niesamowicie pyszne. Polecam!
Martyna

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (ok. 200g)
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ponad to:
  • cukier puder do posypania 
  • 0,5 szklaki cukru
  • około 0,5 kg świeżych truskawek
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Pierwszą z nich (odrobinę większą) wyłożyć formę do tarty i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowany blat podpiec przez około 20 minut w temperaturze 200°C.  W tym czasie przygotować i umyć truskawki, zasypać je cukrem. Po chwili gdy pojawi się sok odcedzić w durszlaku ale tak by pozostały całe owoce (nie dociskać). Gdy spód będzie podpieczony wysypać na niego truskawki, pokruszyć resztę ciasta (ja dosypałam jeszcze trochę cukru tak, aby powstała kruszonka) i piec 40 minut w temperaturze 200°C. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego! :)





11 komentarzy:

  1. Ta tarta jest piekielnie pysznaaaaa :)

    Z pozdrowieniami,

    A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę wypróbowywać przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najwyższy czas taką zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ukochane truskawki: )
    Pysznie wygląda ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, ciacho jak z najlepszej cukierni- a zbliżenie na truskawki przednie- bardzo smakowite!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to się pięknie złożyło! Ostatnio rozmawiałam z przyjaciółką o tartach. Jakoś nigdy nie robiłam, ale może w końcu się skuszę?? Tym bardziej gdy jest sezon na truskawki. Bo kto ich nie lubi....

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! Wygląda cudownie, a środek tak czerwony od tych truskawek, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, ale mi się bardzo rozwalało - co jest przyczyną? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że może dodałaś za dużo truskawek lub nie odsączyłaś soku który powstał po dodaniu cukru i to wpłynęło na ciasto, które w efekcie się nie upiekło tak jak powinno.

      Usuń
  9. Kochana, jest na pewno mniej kaloryczny i jak sama przyznałaś łatwy do wykonania. Zachwyciło mnie to, jak go przyozdobiłaś. Pełna profeska!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...