No i przyszedł długo oczekiwany sezon na truskawki. Te pyszne, słodkie owoce dziś znalazły zastosowanie w mojej ulubionej klasycznej tarcie. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, a w dodatku niesamowicie pyszne. Polecam!
Martyna
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła (ok. 200g)
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponad to:
- cukier puder do posypania
- 0,5 szklaki cukru
- około 0,5 kg świeżych truskawek
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Pierwszą z nich (odrobinę większą) wyłożyć formę do tarty i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Tak przygotowany blat podpiec przez około 20 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować i umyć truskawki, zasypać je cukrem. Po chwili gdy pojawi się sok odcedzić w durszlaku ale tak by pozostały całe owoce (nie dociskać). Gdy spód będzie podpieczony wysypać na niego truskawki, pokruszyć resztę ciasta (ja dosypałam jeszcze trochę cukru tak, aby powstała kruszonka) i piec 40 minut w temperaturze 200°C. Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Ta tarta jest piekielnie pysznaaaaa :)
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
A.
bardzo smakowita :)
OdpowiedzUsuńBędę wypróbowywać przepis!
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas taką zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane truskawki: )
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta!
Mmmm, ciacho jak z najlepszej cukierni- a zbliżenie na truskawki przednie- bardzo smakowite!:)
OdpowiedzUsuńJak to się pięknie złożyło! Ostatnio rozmawiałam z przyjaciółką o tartach. Jakoś nigdy nie robiłam, ale może w końcu się skuszę?? Tym bardziej gdy jest sezon na truskawki. Bo kto ich nie lubi....
OdpowiedzUsuńmniam! Wygląda cudownie, a środek tak czerwony od tych truskawek, mmm:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale mi się bardzo rozwalało - co jest przyczyną? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że może dodałaś za dużo truskawek lub nie odsączyłaś soku który powstał po dodaniu cukru i to wpłynęło na ciasto, które w efekcie się nie upiekło tak jak powinno.
UsuńKochana, jest na pewno mniej kaloryczny i jak sama przyznałaś łatwy do wykonania. Zachwyciło mnie to, jak go przyozdobiłaś. Pełna profeska!
OdpowiedzUsuń