28 marca 2013

Muffiny otrębowe


Dzisiaj przepis na zdrowe i mega wilgotne muffiny otrębowe. Są dość małe, upiekłam je w sylikonowych foremkach do babeczek. Zawierają bakalie, które nadają im niepowtarzalnego smaku. 
Martyna



Składniki na około 12 muffinek:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • ok. 2/3 szklanki otrąb pszennych (można więcej)
  • 1 jajko
  • 4 średnie jabłka obrane i starte na dużych oczkach 
  • dowolne bakalie (u mnie orzechy laskowe)
Margarynę, cukier, miód i jajko ucieramy na gładką masę. Potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, otręby, jabłka i bakalie. Wszystkie składniki delikatnie i krótko mieszamy. Pieczemy w foremkach sylikonowych około 30 minut do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...