Mój tata jest mistrzem w robieniu leczo, dlatego dziś chciałabym się z wami podzielić tym przepisem. Co tu dużo mówić? Uwielbiam to danie! Ciekawostka - w moim domu do przygotowania go wciąż używamy brytfanny, którą możecie zobaczyć na zdjęciu. Za jakiś czas pokażę wam również inną odmianę leczo - bezmięsną, szybką w przygotowaniu i idealną, żeby zabrać ją do pracy lub do szkoły jako drugie śniadanie.
Karola
Składniki*:
- 3 butelki soku pomidorowego
- 3 czerwone papryki
- 20 dag mortadeli (można użyć parówek)
- 15 dag kiełbasy
- 15 dag wędzonego boczku
- 4 średniej wielkości cebule
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym w brytfannie oleju (aż się zeszkli). Następnie dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Teraz dodać pokrojoną paprykę i całość dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Wlać sok, wszystko zagotować. Doprawić do smaku.
Smacznego! :)
*tak jak wspomniałam na początku, my przygotowujemy leczo w brytfannie i na taką ilość podaję wam proporcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz