18 marca 2013

Pianka wiśniowo-cytrynowa



Dzisiaj przepis na szybką i pyszną wiśniowo-cytrynową piankę. Jest ona puszysta i rozpływa się w ustach. Słodycz zagęszczonego mleka przegryza się z odrobiną kwaskowatości pochodzącej z galaretek. 
Martyna

Składniki na niedużą blaszkę*:
  • 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4 łyżki żelatyny
  • szklanka gorącej wody 
  • 1 tabliczka czekolady
Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i chłodną galaretkę ubijamy na sztywną masę mikserem, następnie dodajemy 1/3 całości mleka zagęszczonego. Masę wylewamy do formy i odkładamy do zastygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w szklance gorącej wody i po wystudzeniu ubijamy. Dodajemy 1/3 całości mleka zagęszczonego. Masę wylewamy na zastygniętą piankę wiśniową. Czynności powtarzamy przy wykonaniu masy z galaretki cytrynowej: rozpuszczamy w jednej szklance wody, następnie ubijamy, dodajemy 1/3 całości mleka zagęszczonego. Masę cytrynową wylewamy na zastygniętą piankę z mleka zagęszczonego. Po dokładnym wystudzeniu całość polewamy roztopioną czekoladą.

Smacznego! :)

*ja deser wykonałam w keksówce
(czekolada została za mocno schłodzona i troszkę popękała)


4 komentarze:

  1. Nie przepadam za piankami, ale podobno mają mniej kalorii niż tradycyjne ciasto. Bardzo ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym zjadła :DD
    + Dziękuję za rade. Kilka razy już usłyszałam, że komputer przekłamuje mi kolory, dlatego towar nie zgadza się ze zdjęciem. Jednak dalej próbuję, kupiłam tylko ślicznych sukienek na allegro. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda i piękne talerze!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...