22 kwietnia 2013

Makaron z papryką i kurczakiem






Jest to idealny przepis dla ludzi zabieganych, którzy potrzebują szybkiego pomysłu na obiad, a jednocześnie chcą zjeść zdrowy i pożywny posiłek. Danie wydaje się banalne, właściwie zawiera tylko 6 składników, ale uwierzcie mi - zapach w kuchni był nieziemski. :)














Przepis (zmodyfikowany) pochodzi z książki Dieta Agaty. Bloga kuchniaagaty.pl obserwuję już od ponad 1,5 roku i bardzo lubię tam zaglądać. W książce, jak i na stronie, znajdziecie proste i zdrowe przepisy opatrzone pięknymi zdjęciami.
Karola






Składniki:
  • 20 dag razowego makaronu
  • 1 papryka (można użyć np. pół żółtej i pół czerwonej)
  • mała pierś z kurczaka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka suszonych ziół (użyłam bazylii)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić wzdłuż w paseczki. Umyte mięso kurczaka pociąć w paseczki, oprószyć solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić drobno posiekany ząbek czosnku, lekko podsmażyć (nie powinien zbrązowieć). Dodać zioła, mięso i smażyć, aż lekko się zrumieni.

Dołożyć paprykę i smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). Danie doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem.

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. W końcu jakiś dietetyczny i banalnie prosty przepis! Rewelacja jak dla mnie, bo się dietuję i szukam inspiracji na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...