Dziś tarta z lemon curd, czyli ideał dla miłośników wszystkiego, co cytrynowe. Pyszny domowy krem o takim smaku jest idealny w połączeniu ze słodką bitą śmietaną. Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam!
Martyna
Składniki na kruche ciasto:
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżki cukru wanilinowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy:
- skórka otarta z czterech średnich cytryn i sok z nich
- 125 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzka czekolada do posypki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tart. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu przykrywany papierem dopieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy ciasto około 30 minut (robimy tak, żeby zbytnio nie urosło). Po upływie tego czasu zdejmujemy papier z fasolą, nakłuwamy i pieczemy do zbrązowienia, studzimy.
Krem: Cukier ucieramy ze skórką otartą z cytryn, następnie ucieramy masło i dodajemy cukier z skórką. W czasie ucierania wbijamy po kolei 4 jajka i szczyptę soli. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Tak przygotowaną masę gotujemy do zgęstnienia, ale nie do wrzenia (żeby nie powstały grudki).
Lekko przestudzoną masę wykładamy na ciasto, a na nią wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Tartę dekorujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.
Smacznego! :)
wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńwspanialosci - wyglada fantastycznie !!!!
OdpowiedzUsuńlece obejrzec inne Waste przepisy , bo widze same wspanialosci!!!
Nie wiem czy już ci o tym pisałam, ale jeszcze nigdy nie robiłam tarty. Czas to zmienić!
OdpowiedzUsuń