13 kwietnia 2013

Tarta z lemon curd


Dziś tarta z lemon curd, czyli ideał dla miłośników wszystkiego, co cytrynowe. Pyszny domowy krem o takim smaku jest idealny w połączeniu ze słodką bitą śmietaną. Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam!
 Martyna

Składniki na kruche ciasto:
  • 1 kostka masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
Składniki na krem cytrynowy:
  • skórka otarta z czterech średnich cytryn i sok z nich
  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Dodatkowo: 
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada do posypki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na posmarowaną masłem i posypaną bułką formę do tart. Następnie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu przykrywany papierem dopieczenia, wysypujemy fasolę i pieczemy ciasto około 30 minut (robimy tak, żeby zbytnio nie urosło). Po upływie tego czasu zdejmujemy papier z fasolą, nakłuwamy i pieczemy do zbrązowienia, studzimy. 

Krem: Cukier ucieramy ze skórką otartą z cytryn, następnie ucieramy masło i  dodajemy cukier z skórką. W czasie ucierania wbijamy po kolei 4 jajka i szczyptę soli. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Tak przygotowaną masę gotujemy do zgęstnienia, ale nie do wrzenia (żeby nie powstały grudki). 

Lekko przestudzoną masę wykładamy na ciasto, a na nią wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Tartę dekorujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce.

Smacznego! :)







3 komentarze:

  1. wspanialosci - wyglada fantastycznie !!!!
    lece obejrzec inne Waste przepisy , bo widze same wspanialosci!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy już ci o tym pisałam, ale jeszcze nigdy nie robiłam tarty. Czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...