Bardzo słodkie budyniowo-krówkowe ciasto z bitą śmietaną - czyż to nie jest idealna rzecz dla łasuchów (na przykład takich jak ja :D)? Przepis na to ciasto dostałam od mojej cioci, która robi je bardzo często. Jest ono moim ulubionym wypiekiem z jej kuchni.
Martyna
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 masło
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Z podanych składników zagniatamy cisto i dzielimy jest na dwie części, wykładamy nim dwie równe blachy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy.
Składniki na budyń:
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- cukier wanilinowy
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
Jedną szklankę mleka gotujemy razem z margaryną lub masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka ucieramy z mąką i żółtkiem, a następnie wlewamy na gotujące mleko.
Dodatkowo:
- paczka krakersów
- puszka mleka skondensowanego ugotowanego
- 1/2 litra śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki żelatyny
- płatki migdałowe do posypki
Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w około 0,25 szklanki wrzącej wody (tak aby ją przykryła i była trochę ponad). Ciasto układamy: placek kruchy, ciepły budyń, placek kruchy, cała puszka toffi, krakersy, śmietana, posypka z płatków migdałowych.
Smacznego! :)
Przepyszne! *_* Kocham kajmak.. Wygląda naprawdę apetycznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiekawie piszecie, czekam na następną notkę! ^^
OdpowiedzUsuńObserwujemy? :)
wygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńMasz talent do wypieków :)
OdpowiedzUsuńJa chcę nie jednego kawałka, ja chcę całą blachę!; )
OdpowiedzUsuńJak tylko kupię mleko skondensowane to będzie pierwszy przepis z rodzaju "must have".
jeśli zrobisz, to koniecznie daj nam znać, jak wyszło! :)
Usuńja kruche ciasto zastępuję herbatnikami ;) szybciej się robi ;D
Usuń