9 kwietnia 2013

Toffi


Bardzo słodkie budyniowo-krówkowe ciasto z bitą śmietaną - czyż to nie jest idealna rzecz dla łasuchów (na przykład takich jak ja :D)? Przepis na to ciasto dostałam od mojej cioci, która robi je bardzo często. Jest ono moim ulubionym wypiekiem z jej kuchni.
Martyna

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 masło
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 żółtka 
Z podanych składników zagniatamy cisto i dzielimy jest na dwie części, wykładamy nim dwie równe blachy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do lekkiego zbrązowienia). Studzimy.

Składniki na budyń:
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
Jedną szklankę mleka gotujemy razem z margaryną lub masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka ucieramy z mąką i żółtkiem, a następnie wlewamy na gotujące mleko. 

Dodatkowo: 
  • paczka krakersów 
  • puszka mleka skondensowanego ugotowanego
  • 1/2 litra śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki żelatyny 
  • płatki migdałowe do posypki
Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w około 0,25 szklanki wrzącej wody (tak aby ją przykryła i była trochę ponad). Ciasto układamy: placek kruchy, ciepły budyń, placek kruchy, cała puszka toffi, krakersy, śmietana, posypka z płatków migdałowych.

Smacznego! :)




7 komentarzy:

  1. Przepyszne! *_* Kocham kajmak.. Wygląda naprawdę apetycznie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie piszecie, czekam na następną notkę! ^^
    Obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcę nie jednego kawałka, ja chcę całą blachę!; )
    Jak tylko kupię mleko skondensowane to będzie pierwszy przepis z rodzaju "must have".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli zrobisz, to koniecznie daj nam znać, jak wyszło! :)

      Usuń
    2. ja kruche ciasto zastępuję herbatnikami ;) szybciej się robi ;D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...