8 maja 2013

Ciasto drożdżowe


Dziś wspaniałe klasyczne ciasto drożdżowe. Prawie każdemu ten wypiek kojarzy się z dzieciństwem, pobytem u babci i zjadaniem razem z mlekiem. Pyszności!
Martyna

Składniki na dużą blachę:
  • 1 kg mąki
  • 6 -7 jajek
  • kostka drożdży
  • dowolny, zapach, aromat, esencja 
  • 0.5 l mleka
  • 1,5 szklanki cukru 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleko delikatnie podgrzewamy - nie może być bardzo gorące. Drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukru i około 0,5 szklanki ciepłego mleka, aż do rozpuszczenia drożdży i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.

Do mąki dodajemy, jajka wymieszane z cukrem, zapach, drożdże, mleko. Wyrabiamy bardzo dokładnie, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Mleka nie wlewamy od razu całego, dodajemy tak, aby ciasto nie było zbyt gęste i nie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia tak, aby było mniej więcej 2 razy większe.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.

Smacznego! :)




4 komentarze:

  1. Bardzo lubię, jednak zdecydowanie jak dla mnie za dużo w nim cukru :) Ja i moja mama dajemy mniej, ale kazdy woli co innego :) Tak czy owak ciasto drożdzowe jest wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto drożdżowe. Twoje wygląda bardzo apetycznie i...słodko; D
    Ja osobiście też dodaje mniej cukru, ale przecież można pozwolić sobie czasem na "odrobinę" szaleństwa; )

    OdpowiedzUsuń
  3. czemu mi tak ładnie nie wyszedł jak tobie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. tak,tak,taaaaak! Dzieciństwo, zapach z piekarnika i mlekoooo <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...