Dziś wspaniałe klasyczne ciasto drożdżowe. Prawie każdemu ten wypiek kojarzy się z dzieciństwem, pobytem u babci i zjadaniem razem z mlekiem. Pyszności!
Martyna
Składniki na dużą blachę:
- 1 kg mąki
- 6 -7 jajek
- kostka drożdży
- dowolny, zapach, aromat, esencja
- 0.5 l mleka
- 1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko delikatnie podgrzewamy - nie może być bardzo gorące. Drożdże mieszamy z łyżką mąki, cukru i około 0,5 szklanki ciepłego mleka, aż do rozpuszczenia drożdży i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy, jajka wymieszane z cukrem, zapach, drożdże, mleko. Wyrabiamy bardzo dokładnie, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski. Mleka nie wlewamy od razu całego, dodajemy tak, aby ciasto nie było zbyt gęste i nie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia tak, aby było mniej więcej 2 razy większe.
Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.
Smacznego! :)
Bardzo lubię, jednak zdecydowanie jak dla mnie za dużo w nim cukru :) Ja i moja mama dajemy mniej, ale kazdy woli co innego :) Tak czy owak ciasto drożdzowe jest wspaniałe ;D
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto drożdżowe. Twoje wygląda bardzo apetycznie i...słodko; D
OdpowiedzUsuńJa osobiście też dodaje mniej cukru, ale przecież można pozwolić sobie czasem na "odrobinę" szaleństwa; )
czemu mi tak ładnie nie wyszedł jak tobie:)))
OdpowiedzUsuńtak,tak,taaaaak! Dzieciństwo, zapach z piekarnika i mlekoooo <3
OdpowiedzUsuń