15 maja 2013

Muffiny cytrynowe


Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Zrobiłam je na imprezę urodzinową mojego chłopaka, który tak jak ja po prostu kocha ciasta o smaku cytrynowym - goście również byli zachwyceni! Bardzo bałam się robienia babeczek, które zawierają w przepisie jogurt czy śmietanę (przykre doświadczenia), jednak muffinki wyszły idealne, puszyste i oczywiście mocno cytrynowe. Jest to najlepszy przepis na takie babeczki. Zajrzyjcie również na stronę pani Doroty, gdzie znajdziecie mnóstwo innych, wspaniałych i inspirujących przepisów. Polecamy! :)
Karola

Składniki na 12 sztuk:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryn i sok, zmiksować.

Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. 3/4 ich wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka.

Muffinki można udekorować kremem z tego przepisu (1/4 porcji spokojnie wystarczy) lub posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo pokroiłam plasterki cytryny na 8 części i powtykałam w każdą babeczkę.

Smacznego! :)


8 komentarzy:

  1. Muffiny to świetne rozwiązanie, gdy wśród gości są dzieci. Każdy maluch lubi babeczki. A z cytryną to pewnie mojemu mężowi przypadłyby do gustu, bo lubi wszystko co kwaśne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie! Też bym była zachwycona :D
    Cytrynowe już sprawdziłam i są mega :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffinki owe ewidentnie proszą się o zjedzenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. też uwielbiam cytrynowe wypieki, mniaaam! Możemy sobie z twoim chłopakiem 5 przybić;D
    Pięknie ozdobiłaś-ten krem tak równiutko nałożony ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają cudnie, a ta cytryna na wierzchu bardzo kusi: )

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie pachnie w całym domu i pięknie wyrosły, dziękuję za cudowny przepis. super !! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wypróbowałam przepis, tyle że z innym kremem - również cytrynowym ;) Babeczki wyszły wspaniale, przepyszne :)))) Polecam zamiast śmietany dodać jogurt naturalny to miła odmiana. Sumując wszystko - CUDOWNE BABECZKI *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...