Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Zrobiłam je na imprezę urodzinową mojego chłopaka, który tak jak ja po prostu kocha ciasta o smaku cytrynowym - goście również byli zachwyceni! Bardzo bałam się robienia babeczek, które zawierają w przepisie jogurt czy śmietanę (przykre doświadczenia), jednak muffinki wyszły idealne, puszyste i oczywiście mocno cytrynowe. Jest to najlepszy przepis na takie babeczki. Zajrzyjcie również na stronę pani Doroty, gdzie znajdziecie mnóstwo innych, wspaniałych i inspirujących przepisów. Polecamy! :)
Karola
Składniki na 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
- pół szklanki kwaśnej śmietany 12%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do gładkości po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z cytryn i sok, zmiksować.
Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. 3/4 ich wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 - 25 minut do suchego patyczka.
Muffinki można udekorować kremem z tego przepisu (1/4 porcji spokojnie wystarczy) lub posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo pokroiłam plasterki cytryny na 8 części i powtykałam w każdą babeczkę.
Smacznego! :)
Muffiny to świetne rozwiązanie, gdy wśród gości są dzieci. Każdy maluch lubi babeczki. A z cytryną to pewnie mojemu mężowi przypadłyby do gustu, bo lubi wszystko co kwaśne :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie! Też bym była zachwycona :D
OdpowiedzUsuńCytrynowe już sprawdziłam i są mega :D
Muffinki owe ewidentnie proszą się o zjedzenie!
OdpowiedzUsuńI fajnie wyglądają przy okazji :)
OdpowiedzUsuńooo.. też uwielbiam cytrynowe wypieki, mniaaam! Możemy sobie z twoim chłopakiem 5 przybić;D
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiłaś-ten krem tak równiutko nałożony ;)
wyglądają cudnie, a ta cytryna na wierzchu bardzo kusi: )
OdpowiedzUsuńpięknie pachnie w całym domu i pięknie wyrosły, dziękuję za cudowny przepis. super !! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowałam przepis, tyle że z innym kremem - również cytrynowym ;) Babeczki wyszły wspaniale, przepyszne :)))) Polecam zamiast śmietany dodać jogurt naturalny to miła odmiana. Sumując wszystko - CUDOWNE BABECZKI *.*
OdpowiedzUsuń