Sajgonki - czyli idealny pomysł na obiad inny niż zawsze. Podane wraz z pysznym ryżem i sosem z kurczakiem tworzą idealną kompozycję. Nuta maggi nadaje im niesamowitego smaku. Polecam! :)
Martyna
Składniki na sajgonki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 średniej kapusty pekińskiej
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- 2 średnie marchewki
- 3 łyżki maggi
- sól, pieprz do smaku
- 3 opakowania 50g płatów ryżowych (około 35 płatów)
Kapustę pekińską drobno kroimy, makaron ryżowy gotujemy według zaleceń producenta i również kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy wraz z mięsem i przyprawami.
Każdy płat ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i zawijamy w niego około 1 łyżki stołowej farszu. Tak przygotowane sajgonki pieczemy na dość głębokim tłuszczu, aż zbrązowieją.
Składniki na sos z kurczakiem:
- 1 pierś z kurczaka
- dowolne przyprawy i zioła
- łyżka maggi
- marchew
- por
- pietruszka
Gotujemy pierś i w czasie gotowania zdejmujemy powstały na górze osad. Następnie dodajemy warzywa. Po chwili gotowania dodajemy przyprawy. Gotujemy aż pierś i warzywa będą miękkie.
Gotujemy ryż (proporcje według uznania) tak, aby był dość lepki. Po chwili gotowania dodajemy szafran, dla wzbogacenia smaku i nadania koloru.
Wszystkie składniki dania układamy na talerzu.
Smacznego! :)
Prezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam zrobić/zjeść takie sajgonki, ale jakoś odwagi brak :(
OdpowiedzUsuńA u ciebie tak pięknie się prezentują, równo zawinięte.. :)
Ja tak samo ! Pomimo, że płaty ryżowe leżą w szufladzie, jakoś nie mialam odwagi, aby przygotować własne sajgonki. Twoje wyglądają pięknie, aż chce mi się lecieć do kuchni:) !!!
OdpowiedzUsuńChętne zatopiłabym w nie zęby.
OdpowiedzUsuńAle mi apetyt zrobiłaś, dawno nie jadłam sajgonek.Bardzo fajne :-)
OdpowiedzUsuńZbyt apetycznie wygląda, nie mogę patrzeć dalej xD
OdpowiedzUsuńFajny przepis na sajgonki, wyglądają apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńjak pięknie się prezentują:) pyszności:)
OdpowiedzUsuń