18 maja 2013

Sajgonki


Sajgonki - czyli idealny pomysł na obiad inny niż zawsze. Podane wraz z pysznym ryżem i sosem z kurczakiem tworzą idealną kompozycję. Nuta maggi nadaje im niesamowitego smaku. Polecam! :)
Martyna

Składniki na sajgonki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki maggi
  • sól, pieprz do smaku 
  • 3 opakowania 50g płatów ryżowych (około 35 płatów)



Kapustę pekińską drobno kroimy, makaron ryżowy gotujemy według zaleceń producenta i również kroimy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki mieszamy wraz z mięsem i przyprawami.

Każdy płat ryżowy moczymy w ciepłej wodzie i zawijamy w niego około 1 łyżki stołowej farszu. Tak przygotowane sajgonki pieczemy na dość głębokim tłuszczu, aż zbrązowieją. 



Składniki na sos z kurczakiem:
  • 1 pierś z kurczaka
  • dowolne przyprawy i zioła 
  • łyżka maggi
  • marchew
  • por
  • pietruszka
Gotujemy pierś i w czasie gotowania zdejmujemy powstały na górze osad. Następnie dodajemy warzywa. Po chwili gotowania dodajemy przyprawy. Gotujemy aż pierś i warzywa będą miękkie. 

Gotujemy ryż (proporcje według uznania) tak, aby był dość lepki. Po chwili gotowania dodajemy szafran, dla wzbogacenia smaku i nadania koloru.

Wszystkie składniki dania układamy na talerzu. 

Smacznego! :)




8 komentarzy:

  1. Prezentują się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam zrobić/zjeść takie sajgonki, ale jakoś odwagi brak :(
    A u ciebie tak pięknie się prezentują, równo zawinięte.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak samo ! Pomimo, że płaty ryżowe leżą w szufladzie, jakoś nie mialam odwagi, aby przygotować własne sajgonki. Twoje wyglądają pięknie, aż chce mi się lecieć do kuchni:) !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi apetyt zrobiłaś, dawno nie jadłam sajgonek.Bardzo fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zbyt apetycznie wygląda, nie mogę patrzeć dalej xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na sajgonki, wyglądają apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak pięknie się prezentują:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...