Pyszna, słodziutka szarlotka według przepisu mojej mamy - jest to najlepszy na świecie przepis na to ciasto. Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!
Martyna
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- kostka masła (ok. 200g)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
Ponad to:
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek (mogą być gotowe, ja użyłam domowego dżemu mojej mamy*)
- cukier puder do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Jedną z nich (mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, większą natomiast wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na gorący podpieczony spód wykładamy jabłka. Mniejszą porcję ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego! :)
*Dżem przygotowujemy:
Przepysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńPiękna, ta kruszonka jest bardzo kusząca: )
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest moim ulubionym ciastem :D mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuń