1 maja 2013

Szarlotka mojej mamy


Pyszna, słodziutka szarlotka według przepisu mojej mamy - jest to najlepszy na świecie przepis na to ciasto. Szybkie i proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam!
Martyna

Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła (ok. 200g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
Ponad to:
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek (mogą być gotowe, ja użyłam domowego dżemu mojej mamy*)
  • cukier puder do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części. Jedną z nich (mniejszą) wkładamy do zamrażalnika, większą natomiast wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Spód podpiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na gorący podpieczony spód wykładamy jabłka. Mniejszą porcję ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego! :)




*Dżem przygotowujemy:
Około 5 kg jabłek (antonówek) zasypujemy kilogramem cukru i gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dosypujemy dżemix. Gotowe jabłka rozlewamy do słoików.


3 komentarze:

  1. Piękna, ta kruszonka jest bardzo kusząca: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka jest moim ulubionym ciastem :D mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...