26 czerwca 2013

Torcik galaretkowy



Po krótkiej przerwie w blogowaniu powracamy z pysznym, lekkim galaretkowym torcikiem z truskawkami. Składa się on z niewielu składników i jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, ponadto bardzo orzeźwiający. Idealny na upalne dni. Polecam !!!

Składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki agrestowe (o zielonym kolorze)
  • około 1,5 kg truskawek
  • 0,5 litra śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Galaretki zalewamy wodą (trochę mniejsza ilość niż zalecenia producenta będzie bardziej zwarta). Na dnie tortownicy układamy umyte i pokrojone w połówki truskawki (około 1/3 część całości) i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Następnie czekamy aż dobrze zastygnie i układamy kolejną część truskawek i zalewamy tym razem tężejącą galaretką o smaku agrestowym, czekamy aż się zsiądzie i powtarzamy te sam czynność z galaretką cytrynową. Gdy torcik schłodzimy bardzo dobrze ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy.
Smacznego!!!








8 komentarzy:

  1. świetny torcik:) bardzo ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki i galaretka to połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. galaretka i truskawki to jest moje ukochane połączenie z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety za galaretką nie przepadam, ale wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. co do tytułu, to diabeł jest w piekle

    OdpowiedzUsuń
  6. strasznie popaprane te twoje przepisy, nic ladnego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...