Pomimo tego, że na rynku pojawia się coraz więcej owoców sezonowych, na przykład truskawek, ja postanowiłam zrobić pyszny tort marchewkowy z dodatkiem ananasa i orzechów. Ciasto składa się z dwóch grubych blatów bardzo wilgotnego ciasta, ale możecie przygotować mniejsze. Polecam! :)
Martyna
Składniki na jeden blat:
- 0,5 kg startej na grubych oczkach marchwi
- 0,5 szklanki ananasa
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka orzechów włoskich
Cukier miksujemy z cukrem waniliowym, do tego wbijamy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Mąkę, sodę i sól przesiewamy, a następnie wsypujemy do utartych jajek. Na koniec dodajemy orzechy, marchew i ananasa i mieszamy składniki do połączenia. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.
Składniki na krem:
- 350 g serka śmietankowego (ja dodałam więcej - 3 serki mascarpone)
- 250 g masła
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 szklanki cukru pudru (ja dałam trochę mniej)
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy wanilię i serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto i smarujemy je po zewnętrznej stronie. Całość dekorujemy ananasem.
Smacznego! :)
apetycznie wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie- szczególnie orzeszki w cieście! Uwielbiam marchewkowe ciasta, może jak kiedyś w końcu wyrośnie nam marchewka to skorzystam z Waszego przepisu:)
OdpowiedzUsuńZdrowe, marchewkowe cudo! :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowy robiłam tylko wegański, bo jeden z gości był weganem. Z chęcią spróbuję wersji niewegańskiej.
OdpowiedzUsuńKolor idealny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe, a z orzechami to już w ogóle: )
Dziewczyny, wyróżniłam Waszego bloga- zapraszam do odpowiedzi na moje pytanka i pozdrawiam:) http://lesmirabelle.blogspot.com/2013/06/wyroznienie-i-wiosenny-hendmejd.html#more
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie tylko surowe marchewki ;)
Bardzo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje sodą, a masa smakuje jak masło
OdpowiedzUsuń