5 czerwca 2013

Tort marchewkowy



Pomimo tego, że na rynku pojawia się coraz więcej owoców sezonowych, na przykład truskawek, ja postanowiłam zrobić pyszny tort marchewkowy z dodatkiem ananasa i orzechów. Ciasto składa się z dwóch grubych blatów bardzo wilgotnego ciasta, ale możecie przygotować mniejsze. Polecam! :)
Martyna

Składniki na jeden blat:
  • 0,5 kg startej na grubych oczkach marchwi 
  • 0,5 szklanki ananasa
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Cukier miksujemy z cukrem waniliowym, do tego wbijamy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Mąkę, sodę i sól przesiewamy, a następnie wsypujemy do utartych jajek. Na koniec dodajemy orzechy, marchew i ananasa i mieszamy składniki do połączenia. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 160°C.

Składniki na krem:
  • 350 g serka śmietankowego (ja dodałam więcej - 3 serki mascarpone)
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka wanilii 
  • 2 szklanki cukru pudru (ja dałam trochę mniej)
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy wanilię i serek mascarpone. Gotowym kremem przekładamy ciasto i smarujemy je po zewnętrznej stronie. Całość dekorujemy ananasem.

Smacznego! :)


10 komentarzy:

  1. apetycznie wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie- szczególnie orzeszki w cieście! Uwielbiam marchewkowe ciasta, może jak kiedyś w końcu wyrośnie nam marchewka to skorzystam z Waszego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe, marchewkowe cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marchewkowy robiłam tylko wegański, bo jeden z gości był weganem. Z chęcią spróbuję wersji niewegańskiej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor idealny!
    Uwielbiam ciasta marchewkowe, a z orzechami to już w ogóle: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, wyróżniłam Waszego bloga- zapraszam do odpowiedzi na moje pytanka i pozdrawiam:) http://lesmirabelle.blogspot.com/2013/06/wyroznienie-i-wiosenny-hendmejd.html#more

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie :)
    U mnie tylko surowe marchewki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo kusząco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto smakuje sodą, a masa smakuje jak masło

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...